vaření recepty pro dva

5 RECEPTŮ PRO DVA A 9 TIPŮ PRO JEDNODUŠŠÍ VAŘENÍ

Mám za sebou první týden a kus. Řeknu vám, pravidelné vaření je makačka! Občas mám hříšné myšlenky se na výzvu vykváknout a vrátit se k vajíčkům a hummusu. ? Ale ne. Už teď si myslím, že jsem našla skvělé adepty, jež se probojují do našich pravidelných večeří i po skončení Johnyho březnové výzvy. Více jsem o výzvě psala v tomto článku, klidně koukněte. Teď bych vám ráda nasdílela prvních 5 receptů i s mými tipy, jak si jejich vaření usnadnit.

NĚKTERÁ JÍDLA Z PRVNÍHO TÝDNE

  1. Dušený ledový salát s lososem a hráškovým krémem.
  2. Čočkovo-mrkovo-fazolová polévka
  3. Červená polévka z řepy s bramborovými krutónky
  4. Doporučuji: Rizoto na víně se sýrem a sušenými rajčaty s rukolou
  5. Křupavý hruškový dezert s mandlemi
  6. Tipy a triky aneb Rady pro snadnější vaření

Co jsem vařila už víte. Pojďme tedy na jednotlivé recepty specifičtěji. ?

RECEPT #1: DUŠENÝ LEDOVÝ SALÁT S LOSOSEM A HRÁŠKOVÝM KRÉMEM.

Recept jsem vařila podle knihy: Paulus vs. Ihnačák, což jsou prý dvě velká kuchařáská jména. Minimálně jsou takto prezentováni v reklamě LIDL, která knihu vydala.

Celý recept je zpracován na videu. Nečekejte prosím žádného Gordona Ramsayho – protože jsem recept vařila poprvé a hned před kamerou, vznikly některé rozpačité momenty. Doufám ale, že zvládnuté s grácií.

SUROVINY:

1/4 ledového salátu
100 g másla
50 g pórku
30 g cibule
čerstvý tymián
mořská sůl
mleté černé koření
trochu krystalového cukru (já třtinového)
400 g mraženého hrášku
350 ml kuřecího vývaru
100 ml smetany na šlehání (33 %) nebo kokosové (či jiné) mléko
2 rajčata
4 filety z lososa
1 citrón a olivový olej

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

POČET PORCÍ: 4
DOBA PŘÍPRAVY: 45 MINUT
STŘEDNĚ TEŽKÝ RECEPT

SERVÍROVÁNÍ:

Na hluboký talíř položíme dušený ledový salát, na něj lososa a přelijeme hráškovým krémem.

HODNOCENÍ:

Hráškový krém byl jednoznačně to nejlepší na celém receptu (pokud neberu v úvahu lososa, kterého se jen osmahne). Hodí se navíc ke všem rybám (další den jsme ho měli s treskou). Dušený ledový salát mě osobně vůbec neohromil, Johnymu přišel v pohodě.

Recept trval docela dlouho a při jeho přípavě jsem se i zapotila. Už ho asi nebudeme vařit.

Čočková polévka s fazolemi a mrkví

RECEPT #2: ČOČKOVO-MRKOVO-FAZOLOVÁ POLÉVKA

Skvělá polévka! Už když jsem ji vybírala, těšila jsem se na její krémovost a hutnost. Jediná chyba byla, že jsem předpokládala, že polévka bude rychlá a jednoduchá. Od toho polévky jsou. Nebo ne?

Možná by můj výkon zdatnější kuchařka o pár minut stáhla, ale i tak si myslím, že výsledných cca 50 minut je na polévku až moc. ?

Pokud jsem vás neodradila, zde je recept, který vychází z knihy Lahodně s Ellou každý den. Ella je autorka vařící bez masa, lepku, laktózy atd. Její jídla jsou obecně dost složitá a finančně docela náročná. Já mám od ní nejraději nápady na saláty, polévky a koláčky.

BUDETE POTŘEBOVAT:

NA POLÉVKU:

5 mrkví
olivový olej
3 lžičky libovolnách sušených bylinek (doporučeny jsou Provenskálské)
2 stroužky česneku
50 g červené čočky (budeme vařit)
1 lžičku: kurkumy, římského kmínu, hořčičných semínek (já přidala i kardamon)
3 lžíce kokosového mléka (ale jakékoliv jiné mléko/smetanu pro zajistění krémovosti)

NA FAZOLE NA ČESNEKU:

400 g konzervy bílých fazolí (nebo jiných luštěnin – cizrna, černé fazole)
12 žampionů
2 prolisované stroužky česneku
4 lžičky směsi sušených bylinek

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

POČET PORCÍ: 2
DOBA PŘÍPRAVY: 50 MINUT
STŘEDNĚ TEŽKÝ RECEPT

SERVÍROVÁNÍ:

Do hlubokého talíře si nalijeme polévku a na ní přihodíme obsah směsi z pánve. Polévka je natolik hutná, že v ní fazole i žampiony zůstanou na povrchu.

POSTUP PŘÍPRAVY:

1. MRKVE

Troubu si hned na začátek předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).

Mrkev nakrájíme na tenké plátky. Čím tenší, tím rychleji se v troubě udělají. Plátky dáme na pečící papír na plech.

TIP: Jde to i bez pečícího papíru, ale já ho dávám skoro vždy, aby bylo méně nádobí.

Šoupneme k mrkvím oloupaný česnek (Ella dávala v celku, já na plátky nakrájený). Polijeme lehce olivovým olejem, solí, pepřem (tyto ingredince od oka) a přidáme sušené bylinky.

Pečeme 30 minut. Pokud máte ultratenké plátky, budou mrkve rychleji (já je měla za 20 minut). Hotová mrkev je vždy měkká, což většinou zkouším vidličkou nebo párátkem.

3. KOŘENÍ DO POLÉVKY

Zbytečný bod,“ říkala jsem si na začátku. Avšak v chuti polévky byl poměrně významně cítit. Doporučuji nepřeskakovat.

Vezmeme si pánev (POZN.: dost velkou na to, aby na ni později vlezla celá plechovka fazolí a žampiony) a do ní dáme olej (lžíci – od oka), kurkumu, římský kmín, hořčičná semínka (a já kardamon). Na středně silném plameni vaříme tak dlouho, dokud nezačnou hořčičná semínka praskat. Zvuk je to super, ale jakmile začne jedno semínko, připomíná celý proces spíše přípravu popkornu v mikrovlnce.

TIP: Doporučuji pánev rychle odendat z tepelného zdroje. Semínka nejen praskají, ale také skáčou. Mršky.

V receptu se píše, že mrkev spolu s česnekem z trouby, čočkou i orestovaným kořením dáme do kuchyňského robotu a zalijeme 150 ml vody (od oka – voda se dá vždy vypařit). Já mám tyčový mixér (na který mimochodem nedám dopustit), takže jsem vše šoupla přímo do hrnce s čočkou a mixovala v něm.

Přidáme ještě 3 lžíce kokosového mléka. Ella z nějakého důvodu dává celou směs na pánev a zahřívá. Já vše nechala v hrnci a přikryla ho pokličkou. Polévka si na zbytek počká pěkně v klidu a teple.

2. ČOČKA

Zatímco mrkev měkne v troubě, je na řadě červená čočka. Ella píše, že čočku nasypeme do kastrolku s vroucí osolenou vodou. V návodu od výrobce je pro změnu napsáno, že začínáme vařit ve studené vodě, která postupně dojde k varu (a že máme čočku předtím opláchnout). Takže jak?

Návod od výrobce jsem si samozřejmě přečetla, až když jsem měla čočku v hrnci s horkou vodou (podle Elly). Takže asi tušíte, že jsem čočku ani nepropláchla. Pokud vím, žádný negativní vliv to na nás nemělo.

Vaříme 10 minut na plném plameni, pak ho ztlumíme a vaříme dalších 10 minut. Ideální doba, protože už bychom mohli mít hotovou i mrkev.

4. HUTNÝ POSYP NA POLÉVKU

Poslední (a docela jednoduchý) krok. Fazole v plechovce zbavíme vody.

TIP: Dáme je na pánev, kde jsme předtím dělali koření (se skákajícími hořčičnými semínky). Ingredince se opravdu krásně vsáknou.

Přidáme žámpiony, česnek, sušené bylinky, ještě malinko oleje (pozor na jeho dosatek, žampiony jsou cucáci), sůl a pepř. Ella směs dělá 3-4 minuty. Já mám ráda, když fazole i žampiony chytí takový lehce zlatavý nádech, protože mi přijdou chutnější. Zlatavění zabere asi 10 minutobčasného míchání – pánev je na středně silném plameni.

Hotovo! ?

HODNOCENÍ:

Polévka je opravdu bezva a splnila očekávání. Ella v knize říká, že je polévka pikantní – Johny si ale ještě přidával trochu kajenského pepře a ani mně nepřišla.

Líbí se mi její hutnost i propojení sladké mrkvové chuti s bylinkami spolus s chutnými žampiony a fazolemi. Určitě bych polévku kvůli její pracnosti nezatracovala. Zasytí.

TIP: Díky čočce a fazolím je polévka bohatá na vlákninu. Současně je bez lepku a vy si můžete udělat i bez laktózovou verzi jako já (s kokosovým mlékem).

Jako u každého receptu i zde říkám, že není nutné jen následovat postup. I já si udělala několik úprav a jsem za ně ráda. Doteď nechápu důvod přelívání směsi na pánev, když už jsem ji měla v hrnci. Nevadí.

Červená polévka z řepy a bramborovými krutónky

RECEPT #3: ČERVENÁ POLÉVKA Z ŘEPY S BRAMBOROVÝMI KRUTÓNKY

Tato polévka není pracná. Jen je třeba si vyhradit čas a začít se surovinami pracovat cca hodinu před reálným vařením. Nachystejte si ideálně knihu nebo film a pojďte se se mnou pustit do vaření. ?

Recept opět vychází z knihy Lahodně s Ellou každý den.

BUDETE POTŘEBOVAT:

NA POLÉVKU:

2 malé červené řepy (nebo jednu velkou)
2 středně velké brambory
šťáva z 1/2 citrónu
1/2 lžičky drceného chilli
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1 prolisovaný stroužek česneku
1 lžička mletého koriandru
135 ml kokosového mléka

NA KRUTÓNKY:

2 středně velké brambory
olivový olej
1 lžička drceného chilli
sůl a pepř

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

POČET PORCÍ: 2
DOBA PŘÍPRAVY: 1 HODINA 10 MINUT (Z TOHO PEČENÍ 40 MINUT)
JEDNODUCHÝ RECEPT

SERVÍROVÁNÍ:

Do hlubokého talíře si nalijeme polévku a na ní přihodíme bramborové krutónky. Opět – polévka je natolik hustá, že zůstanou krásně na povrchu.

Předehřejeme troubu na 200°C. Umístíme na pečící papír s červenou řepu ve slupce a pečeme asi hodinu.

TIP: Řepu jsem omyla a rozkrojila na půl, aby byla rychleji – pekla jsem ji tedy cca 40 minut.

Dokud se neobjeví pod slupkou bublinky (já do ní prostě píchla – jak byla měkká, přestala jsem ji péct), pokračujte v pečení. Ella brambory šoupe do trouby, jamile má hotové řepy. Brambory totiž potřebujeme na krutónky. Já však nakrájené brambory dala na druhou půlku pekáče a pekla jsem je spolu s na půl rozkrojenými řepami. Stáhla jsem tak celkovou dobu vaření asi o 40 minut (ta Ella asi nemá jinou práci, než si vařit).

KRUTÓNKY: Brambory omyjeme i se slupkou. Nakrájíme na půl-měsíčky. Hojně osolíme, posypeme pepřem a chilli, zalijeme olivovým olejem a necháme péct. Brambory pravděpodobně budou hotové dříve než řepy, zkuste je tedy po 20 minutách promíchat a po 40 minutách vytáhnout. 

Mezitím oloupeme (další) brambory do polévky, dáme je do kastrólku, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (cca 20 minut). Brambory byste měli začít vařit ve studené vodě a nechat je projít varem.

Mnemotechnická pomůcka, jestli začít vařit zeleninu ve studené nebo rovnou v teplé vodě: Pokud zelenina roste pod zemí, začínáte ji vařit ve studené. Takže protentokrát naše brambory… začínají s vařením ve studené. ?

Řepu i uvařené brambory oloupeme, zbavíme slupky a vložíme do mixéru (ideálně nakrájené na drobnější kousky – ale záleží na výkonnosti mixéru). Dochutíme citrónovou šťávou, drceným chilli, římským kmínem, česnekem, koriandrem, kokosovým mlékem, solí a pepřem. Mixujeme dohladka.

TIP: Pokud je směs příliš hrubá a hustá, přidejte trochu vody. Fuf, a je to! ? To je barva!

HODNOCENÍ:

Skvělá polévka – chutná, zdravá, bramorové krutónky skvěle doplnily chuť řepy. Jedinou výtku mám – což jsem zmiňovala na začátku, že příprava zabere velkou spoustu času – a příliš se nedá obejít. Můžete si sice koupit sterilizovanou řepu, avšak já k ní nemám velkou důvěru a raději si uvařím čerstvou.

Příště to udělám tak, že si při přípravě jiného jídla některé věci předvařím a použiji až následující den.

Rizoto na víně se sýrem, rukolou a sušenými rajčaty

RECEPT #4: RIZOTO NA VÍNĚ SE SÝREM A SUŠENÝMI RAJČATY S RUKOLOU

Recept jsem vařila podle knihy: Paulus vs. Ihnačák. A bylo to výborné!

SUROVINY:

200 g rýže Arborio
40 g sýra Grana Padano vcelku
50 g cibule
olivový olej
100 ml sušeného bílého vína
mořská sůl
asi 500 ml drůbežího vývaru
30 g studeného másla
50 g sušených rajčat v oleji
čerstvá bazalka na ozdobení
100 g rukoly

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

POČET PORCÍ: 4
DOBA PŘÍPRAVY: 40 MINUT
JEDNODUCHÝ RECEPT

SERVÍROVÁNÍ:

Rizoto servírujeme do hlubokého talíře. Ozdobíme sušenými rajčaty, posypeme rukolou a lístky bazalky. Na závěr posypeme hoblinkami sýra. A – na což jsem zapomněla – pokapeme olivovým olejem.

Nejdříve začneme v hrnci restovat nadrobno nakrájenou cibulku (jak krájet cibulku a nebrečet můžete třeba zkouknout v mém videu) na olivovém oleji. Restujeme na mírném ohni, dokud cibulka nezesklovatí – cca 7 minut. Do hrnce přidáme neumytou rýži (Já vím: „?!“ Ale opravdu je to tak v kuchařce napsáno.), kterou restujeme 1 minutu spolu s cibulkou, načež přilijeme víno. Chvilku vaříme, aby se víno zredukovalo.

Instrukci s vínem jsem následovala – ale s lehkým vnitřním bodnutím. Protože daleko víc bych si ho užila ve skleničce. ?

Osolíme (tak dvě lžičky) a pomalu přidáváme trochu vývaru tak, aby rýže lehce vykukovala.

TIP: Tady jsme musela dávat největší pozor, aby se mi vykukující rýže nepřipalovala. Vývar je nutné neustále dolévat. Vaříme „al-dente“ cca 20 minut na mírnějším plameni.

Po uplynutí doby přidáme studené máslo, dochutíme nastrouhaným sýrem a důkladně promícháme. Rýže by prý měla být krémová. Pokud není, ještě chvíli míchejte na mírném ohni a pomalu vypařujte kombinaci vodo-vývaro-vína, dokud nejste spokojení.

HODNOCENÍ:

Recept opravdu není složitý – jen si chce hlídat cibuli a rýži, aby se vám zbytečně nepřipalovaly.

Za mě mňamka, která se dá rychle udělat. My servírovali i s masem marinovaným v oleji a kurkumě přes noc.

Paleo dezert - hruška s křehkou drobenkou

RECEPT #5: KŘUPAVÝ HRUŠKOVÝ DEZERT S MANDLEMI

Recept jsem vařila podruhé v životě. Kdysi jsem jej zkoušela s jahodovou dření. Jen jsem si pořádně nepřečetla návod, že ovoce má být v hutném stavu. Tehdy jsem skončila spíše s teplými jahodami a křupavou drobenkou.

Poučena jsem protentokrát zvolila jako hlavní ovoce hrušky. Respektive hrušku, kterou jsem koupila ve večerce. Byla tak velká, že stačila jedna a stála padesát korun. Prý z Itálie.

Vařeno podle knihy: Dobře živeni (Paleo).

 

SUROVINY:

1/5 kila hrušek/broskví/jablek… nakrájených na drobné kostičky
1/2 lžičky citrónové šťávy
1/2 lžičky citrónové šťávy
1/3 šálku mandlové mouky
4 sušené vypeckované datle
1/4 lžičky skořice
1/8 lžičky (ano, i mně tato míra překvapila) muškátového oříšku
1/8 lžičky soli
1 lžíce kokosového oleje v tuhém stavu
1/4 šálku na plátky krájených mandlí

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

POČET PORCÍ: 4 – 6
DOBA PŘÍPRAVY: 10 MINUT PŘÍPRAVA, 40 MINUT PEČENÍ
JEDNODUCHÝ RECEPT

SERVÍROVÁNÍ:

Dezert je nejlepší teplý (ale ne horký) a pokapaný několika lžícemi kokosového mléka. Prý. My jej slupli hned po uvaření a část na studeno ke kávě.

Předehřejeme si troubu na 170°C.

Ve středně velké míse smícháme ovoce, citrónovou kůru a šťávu. Necháme odpočívat při pokojové teplotě.

Zbytek surovin smícháme (krom mandlí a kokosového oleje) v kuchyňském robotu do kašovité hmoty. Postupně přidáváme olej v tuhém stavu a na závěr přidáme plátky mandlí, které zapracujeme vidličkou.

Použít můžete buď nádobu do trouby o velikosti cca 20×20 cm nebo formičky na muffiny. U obou variant nejdříve na spodek dáme ovoce a lehce vařečkou přimáčkneme ke dnu. Na ovoce pak nasypeme drobenku.

Zlehka přikryjeme alobalem a pečeme 30 minut. Posledních 5-10 minut odkryjeme alobal a pečeme do zlatavé barvy (zlatou barvu jsem neřešila, postupovala jsem podle návodu a byla to mňamka).

HODNOCENÍ:

Chutný dezert. Jednoduchý, rychlý.

Vážně nemám, co jiného dodat. Jen, že doporučuji! ?

TIPY A TRIKY ANEB RADY PRO SNADNĚJŠÍ VAŘENÍ

Poslední bod už bude rychlovka. Informací bylo až až.

Nějaký ten pátek už vařím, avšak často bojuji s opakujícími se problémy. Člověk by si řekl, že s praxí příjde i větší zručnost… Což o to, ona asi přišla. Díky tomu jsem ale činnosti zvládala rychleji a bez větších zranění. Já ale měla spíše namysli zkratky a zlepšováky.

Začala jsem tedy různě po internetu hledat kuchařské vychytávky, tipy a triky. Hlavně na Youtube zahraničních kanálech jsem našla takové věci, o jakých jsem nikdy v životě neslyšela. Například věděli jste, že lze využít ramínka z šatníku jako zavěšovače na různé druhy nádobí, nebo ze tří úchytek na utěrky (takové ty nalepovací „skobičky„) vytvořit držák na poklice uvnitř skříňky. Pak mě zaujaly i některé jednodušší fígle – jak efektivně nakrájet papriku nebo oloupat mango/nektarinku a tak…

Ze všech tipů jsem si zvolila vyzkoušet 9, mezi kterými je např. loupání zázvoru lžičkou, krájení cibule bez pláče nebo rychlé olopání česneku.

Pokud se chcete podívat i vy – dávám k dispozici video. ? Všechno jsem nahrávala napoprvé a jednotlivé akce jsem zkoušela až před kamerou. Při vaření také přece věci děláte napoprvé a netrénujete po večerech třeba lepší krájení cibule, no ne?

Budu moc ráda za tipy, které máte oblíbené vy a které by mohli kuchařkám a hospodyňkám pomoct. ?

Author: Vendi

Vítám vás! Jsem Vendi a dalo by se říct, že jsem od přírody velký zvědavec. Poslední dobou se začínám zajímat o to, jak mít v životě plnohodnotné vztahy. Všude je spousta informací a rad. Až tak, že člověk neví, co si vybrat. A tak jsem si řekla, že na sobě budu poznatky a přístupy testovat a přijdu si na to sama. Budu ráda, když kouknete i na můj Youtube kanál.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *