recepty pro dva

5 RECEPTŮ Z POSLEDNÍHO TÝDNE BŘEZNOVÉ VÝZVY

Je zde poslední přehled jídel z mé 21-denní březnové vařící výzvy. Snažila jsem se teď více zaměřit na potenciálně rychlá a chutná jídla na večeři, které bychom si s Johnym mohli pravidelně dělat i mimo výzvu. Třeba u brokolivcové polévky jsem opravdu zajásala, protože vypadala, že splnila všechna kritéria. Znáte ale heslo: „Nechval dne před večerem?

Po dvou hodinách nám začínalo škrkat v žaludku a oba jsme stáli u ledničky a hledali jsme, co bychom dalšího snědli. 🙂

V rámci výzvy jsem se také uvědomila jednu důležitou věc (více dám opět do rubriky „vyhodnocení a shrnutí“ v sobotu). Je důležité, zda člověk k vaření přistupuje pozitivně.

Začalo mi být příjemnější, když jsem si před vařením řekla: „Chceš udělat něco hezkého pro mažela, a proto jdeš uvařit jídlo. Ukazuješ, že ti na něm záleží.

Co jsem tedy vařila?

  1. Vepřové s fazolovo-rozmarýnovo-houbovou přílohou (mňam)
  2. Cibulová polévka
  3. Bezlepkové kakaové brownies z batát
  4. Brokolicová polévka
  5. Šulance s makem

Nejvíce se povedl 1. a 3. recept. 🙂 Pojďme si ale ukázat všechny:

vepřový steak s fazolovo-houbovo-rozamarýnovou přílohou

RECEPT #13: VEPŘOVÉ S FAZOLOVO-ROZMARÝNOVO-HOUBOVOU PŘÍLOHOU

Pro mne osobně velké překvapení. Recept vychází z knihy (stránky) britské kuchařské ikony Jamieho Olivera. Jedná se o recepty nazvané jako „5 ingrediencové„. Nikdy předtím jsem principu neslyšela, ale kamarádka mi o Jamiem napsala, když viděla mou snahu pravidelně vařit.

Z Jamieho repertoáru jsem vybrala recept s názvem: „Epický rib-eye steak„, i když jsem koupila vepřové maso a se steakem to nemělo moc společného.

INGREDIENCE:

600 g masa (Jamie rib-eye steak, my vepřové)
4 snítky rozmarýnu
4 česnekové stroužky
350 g hub
600 g (jedna plechovka) bílých fazolí

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

NÁROČNOST PŘÍPRAVY: JEDNODUCHÁ
POČET PORCÍ: 2
DOBA VAŘENÍ: 20 MINUT

SERVÍROVÁNÍ:

Fazolovo-rozmarýnovo-houbovou přílohu dáme na talíř a na ni položíme steaky. Já ještě dozdobila malou snítkou rozmarýnu (což je jen pro efekt, protože syrový rozmarýn nechutná moc dobře).

Nejdříve si připravíme steaky, které z obou stran osolíme a opeříme. Rozpálíme si pánev, na které je budeme dělat dohromady 10 minut – 5 a 5 z každé strany.

Dále můžeme jít na přílohu. Připravíme si druhou pánev, do které dáme olej. Na něm začneme vařit rozmarýnové snítky (odstranili jsme větvičku a pracujeme jen s „lístky„). Vaříme 30 sekund, poté přidáme stoužky česneku nakrájené nadrobno a houby nakrájené na plátky. Dohromady vaříme cca 8 minut, až houby zezlátnou.

Jakmile jsou zlatavé, vezmeme plechovku bílých fazolí a i s vodou je nalijeme do pánve. Můžeme přidat vinný ocet (ehm, 6. ingredience v jinak deklarovaném 5-ingrediencovém receptu). Chvíli vypařujeme vodu, až je směs hutná (ne vodová a ani ne vysušená) – cca 5 minut.

HODNOCENÍ:

Johny recept komentoval slovy: „Výborný recept. Zkazily ho jen tuhé vepřové plátky.

Souhlas. Nevím, z jakého důvodu byly vepřové „steaky“ tak tuhé, ale dalo práci je pokousat. I když jsem je na pánvi nijak dlouho nevysušovala. Naopak příloha byla bravůrní a rychlá, určitě tedy budeme dělat pravidelněji.

cibulová polévka

RECEPT #14: CIBULOVÁ POLÉVKA

Hned na začátek bych chtěla říct, že cibulovou polévku nemám ráda, ale bylo Johnyho přání ji doma vyzkoušet, protože je prý jednoduchá a chutná.

Dívala jsem se na internetu na několik receptů a ani jeden mi nepřišel dobrý – buď byl s moukou, nebo mi postup přišel nelogický, případně se informace o vaření navzájem rozcházely. Zvolila jsem tedy kombinaci několika receptů a říkala jsem si, že jsem přece zkušený kuchtít, který již zvládne zkombinovat několik receptů dohromady, aby vznikla delikatesa.

Možná mé schopnosti výjimečně zklamaly, ale delikatesa se nekonala. 🙂

INGREDIENCE:

600 g cibule
150 g másla
2 deci vody
1 lžíce omáčky Tamari
200 ml vývaru
sůl a pepř
rozmarýn
4 stroužky česneku
pak v některých receptech byla mouka, ale my ji nepřidávali

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

NÁROČNOST PŘÍPRAVY: PRÝ JEDNODUCHÁ (ALE NEŘEKLA BYCH)
POČET PORCÍ: 2
DOBA VAŘENÍ: 40 MINUT A 15 DOVAŘOVÁNÍ

SERVÍROVÁNÍ:

Vše přendáme do hlubokého talíře a nastrouháme trochu sýra. Pokud je polévka horká, sýr se chutně roztaví.

V tomto receptu stoprocentně půjde spíše o popis, jak jsem to dělala já, než že bych si vůbec dovolila někomu radit, jak cibulačku připravit. 🙂

Vezmeme si spoustu cibule a začneme ji krájet nadrobno. Pokud z cibule snadno pláčete jako já, zkuste fišku podle Gordona Ramsayho (toho slavného kuchaře, který jako první přišel s show podobné Polraichově „Ano, šéfe!„). Video o kuchařských tipech, kde je i krájení cibule, jsem natočila tady.  Jo a chtěla jsem veřejně pochválit Johnyho, protože mi s krájením pomohl a celou ji nakrájel.

Ve větším hrnci si zpěníme máslo a přidáme cibuli. Promícháváme, aby se máslo i cibule spojila. Přidáme omáčku Tamari, osolíme, opepříme. Cibulka by nám měla sklovatět, což jí zabere 8 minut.

Poté přilijeme vývar i vodu, přidáme rozmarýn, česnek nakrájený nadrobno a přikrýté vaříme cca 15 – 20 minut.

Polévku jsem já osobně nedokázala dochutit, proto jsem přizvala Johnyho. Protože ji nejím, ani nevím, jak chutnat má….

HODNOCENÍ:

Za mě už ji vařit určitě nechci. Nemám ráda chuť cibule v takové intenzitě. Johnymu tento recept přišel v pohodě, ale komentoval, že mi polévku někdy musí uvařit jeho maminka, která ji prý umí bravůrně.

Komentář tohoto typu jsem od něj naštěstí nikdy předtím neslyšela, přešla jsem ho tedy  s grácií a souhlasem. 🙂

Bezlepkové kakaové brownies (řezy) z batát

RECEPT #15: BEZLEPKOVÉ KAKAOVÉ BROWNIES Z BATÁT

Skvělý a trošku šokující recept. Co je to za nápad přidávat zeleninu do sladké buchty? Ale věřte, že jde o opravdu skvělý recept! Já už zkoušela brownies z černých fazolí a jednou i červené řepy a opravdu jsme si moc pochutnali.

Recept vychází z knihy Lahodně s Ellou – jak jsem psala v minulých článcích, její recepty jsou velmi složité a zaberou dlouhou dobu, ale u polévek a sladkého je pro mne volbou číslo 1. Vážně. 🙂

INGREDIENCE:

2 středně velké batáty (600 g)
14 vypackovaných mandlí
2/3 hrnku mletých mandlí (80 g)
1/2 hrnku pohankové mouky (100 g)
4 lžíce (nebo i víc) nepraženého mletého kakaa
3 lžíce javorového sirupu (medu, nebo obdoby)
špetka soli

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

NÁROČNOST PŘÍPRAVY: JEDNODUCHÝ
POČET PORCÍ: 10 – 12
DOBA VAŘENÍ: 15 MINUT + VAŘENÍ BATÁT A PEČENÍ

SERVÍROVÁNÍ:

Vyndáme ze zapékací mísy a necháme vychladnout – prý je toto opravdu důležitý krok, jinak se těsto zdrcne. Poté můžeme nandávat na talíř a užívat si skvělou chuť.

Jediné mínus receptu je, že se skládá z více kroků – vaření batát, míchání těsta, pečení. Ale to je asi jediná drobná chybička.

Batáty oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do studené vody a uvaříme doměka.

TIP: Jak jsem psala v minulém vařícím článku, zeleninu rostoucí pod zemí bychom měli dát do studené vody a uvařit je spolu s ní. Naopak zeleninu rostoucí nad zemí můžeme dávat rovnou do horké vody.

Troubu si zatím předehřejeme na 180 °C. Když jsou batáty dostatečně měkké (cca 20 minut), přidáme je do větší mísy nebo kuchyňského robota. Do nádoby přidáme datle a mixujeme do krémova.

Ke krémové kaši přidáme zbytek ingridiencí a promícháme. Směs nalijeme do pekáče vystaleného pečícím papírem. V troubě pečeme cca 20 – 25 minut.

TIP: Že je těsto hotové poznáme zapíchnutím špejle nebo párátka do středu těsta. Pokud se na něj nelepí těsto, potom jej můžeme vyndat.

HODNOCENÍ:

Opravdu bezva recept, který stojí za vyzkoušení, přestože skepse je na místě. 🙂

brokolicová krémová polévka

RECEPT #16: BROKOLICOVÁ POLÉVKA

Určitě budete znát Mačingovou. Paní se proslavila svou schodkovou dietou a je velkou propagátorkou stravy podle krevního typu. Z její knihy Zhubněte jednou provždy jsem také vybrala následující recept, protože má občas chutná jídla.

Nicméně po několika hodinách od večere jsme dostali hlad. Recept měl potenciál se probojovat do našich receptů na večeři, ale zas takovou motivaci hubnou nemáme.

INGREDIENCE:

250 g brokolice
1 středně velkou cibuli
2 dl vody
4 stroužky česneku
5 lžic rostlinného oleje
sůl a pepř na ochucení
500 ml sojového mléka (nebo 1 dl vody)

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

NÁROČNOST PŘÍPRAVY: PRÝ JEDNODUCHÁ (ALE NEŘEKLA BYCH)
POČET PORCÍ: 2
DOBA VAŘENÍ: 40 MINUT A 15 DOVAŘOVÁNÍ

SERVÍROVÁNÍ:

Vše přendáme do hlubokého talíře a nastrouháme trochu sýra. Pokud je polévka horká, sýr se chutně roztaví.

Na oleji zpěníme menší kousky nakrájené cibule, osolíme, opepříme, zalijeme 2 dl vody a přidáme opláchnuté růžičky brokolice. Ty ještě předtím odkrojíme od „stonku“ a rozkrojíme na měnší části. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut.

Na jemno si nakrájíme česnek. Přidáme jej do do kastrolu a přidáme sojové mléko (nebo vodu). Necháme ještě jednou přejít varam. Poté odstraníme z plotny a umixujeme. My jsme polévku ještě posypali sýrem.

HODNOCENÍ:

Jak jsem naznačovala na začátku, nejdříve jsem měla radost, jak je recept jednoduchý. Později večer jsem si naopak hladově zoufala, že jsem ještě hladová. K polévce tedy doporučuji zakusovat nějaké pečivo nebo květákové placky (u bezlepkové verze) nebo zdrojnásobit množství brokolice. Však titul knihy zní „najezte se do štíhlosti„.

RECEPT #17: ŠULÁNKY S MAKEM A MÁSLEM

S Johnym jsme se společně domluvili, že si navzájem uvaříme jídlo našeho dětství. Minulý týden vařil Johny a rozhodl se udělat mi chleba ve vajíčku. Byl opravdu výborný. 🙂

Tento týden jsem vařila já. Hned první vzpomínka šla za mojí pra-babičkou, která byla skvělá kuchařka. Nejvíce jsem měla ráda její šulánky s mákem, cukrem a máslem. Už si to úplně nepamatuji, ale myslím, že je i zapékala. Nicméně takový recept jsem na internetu nenašla, takže byl cíl je jen naházet do vody, a následně (uvařené) obalit v máku, másle a cukru.

Celý recept jsem natočila na video. A jako i v minulých receptech a pokusech se ne všechno povedlo. Však koukněte níže sami. 🙂

INGREDIENCE:

7 brambor
250 g hrubé mouky
trochu hladké mouky na posypání pracovní plochy
1 vejce
větší špetka soli
150 g másla
100 g cukru
250 g máku

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

NÁROČNOST PŘÍPRAVY: STŘEDNĚ TĚŽKÉ
POČET PORCÍ: 2
DOBA VAŘENÍ: 1 HODINA

SERVÍROVÁNÍ:

Šulánky necháme odkapat a následně je obalíme v roztopeném másle, maku a cukru.

 

HODNOCENÍ:

No… Jestli jste video dokoukali až do konce, asi tušíte. Moc se nám napoprvé nepovedly (však jsem to vařila poprvé v životě) a přesně nevím, v čem byla chyba. Můj soukromý odhad jemouka. Použila jsem celozrnnou a možná se chová jinak než hrubá mouka.

I přesto, že se šulánky vůbec nepodobaly na jídlo od mé pra-babičky, docela jsem si je jako dezert užila. Hlavně neklesat na mysli a zkusti i z mála něco vytvořit.

SHRNUTÍ 3. TÝDNE VÝZVY

Největším zklamáním pro mne byl můj nepovedený recept na šulánky s mákem, na který jsem se opravdu těšila. Ještě ho budu muset zkusit někdy jednou. Nebo šulánky zapéct. Třeba tak vymyslím nový recept.

Třetí týden byl zatím ze všech nejlepší. Vaření mě bavilo, ráda jsem si zkoušela nové recepty a objevovala nové chutě.

Brzy jsem zde zpět s trošku detailnějším shrnutím. Aby bylo jasné, jeslti (a co) nám výzva dala (nebo vzala). 🙂

S láskou (nejen do vaření), Vendi

 

Author: Vendi

Jste na správném místě, pokud jste ve vztahu, manželství, nebo jedno z toho plánujete. Mým cílem je přinášet vám inspiraci, aby váš vztah byl plnohodnotný a naplňující ❤. Prostě abyste s partnerem mohli žít „šťastně až do smrti“. Vím, zní to trošku jako klišé. 🙂 Ale sama jsem z rozvedené rodiny a ve svém okolí věčně slyším spíše negativní příběhy… Proto jsem se rozhodla, že chci ukazovat i to dobré.

Ráda vás uvidím i na mém  Youtube kanále.

2 thoughts on “5 RECEPTŮ Z POSLEDNÍHO TÝDNE BŘEZNOVÉ VÝZVY

  1. Ahoj Vendi a Johny. Páčilo sa mi ako ste sa popasovali so šúlancami. nechcem Vás poučovať, ale len malé postrehy pre budúcnosť. Šúlance – slovenský výraz, šulánky – moravský výraz a škubánky – český výraz pre to isté jedlo. neviem akú kuchárku ste použili, ale cesto sa musí nechať aspoň 60 min. odpočinúť, aby prebehol chemický proces medzi škrobom a lepkom. Cesto je potom pevnejšie a nerozvarí sa. Ďalej. Každý šulánek obaliť múkou a musí byť silný aspoň ako prst. Variť len do vyplávania nad vodu. Zomletý mak sa zmieša s cukrom, nevarí sa …. Buď všetok mak vysypeme na šúlance a potom zalejem maslom a opatrne zmiešame alebo si každý strávnik nasype maku na svoju porciu a zaleje maslo koľko chce.
    Pokiaľ budete mať niekedy cestu na Slovensko, rada Vás privítam a navarím Vám škubánky, šulánky alebo šúlance.
    Vaša stránka sa mi veľmi páči. Je to dobrý nápad ako udržať vzťahy. Ja si pamätám, že aj muž si ma vzal, pretože som vedela dobre variť. Ste veľmi milí a prajem Vám veľa úspechov v ďalšom varení. Toto video je podarené a pobaví. Tak pa Daňa

    1. Dobrý den Dano,
      aha, vy jste mi komentář psala i na blog, vidím. 🙂
      Jsem ráda, že se vám myšlenka líbí a ještě jednou moc děkujeme za milou nabídku přijet na profesionálně udělané šúlance k vám na Slovensko. Věřím, že muž je postupně spokojenější a spokojenější, jak se prohlubuje váš kuchařský um. 🙂
      Mějte se pěkně!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *