6 receptů pro dva

6 RECEPTŮ PRO DVA (NA VEČEŘI I NA MSLSÁNÍ)

Druhý týden vaření uběhl jako voda. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem večery trávila v kuchyni, nebo tím, že čas prostě letí. Musím také přiznat, že si vaření začínám docela užívat, i když jsem měla zpočátku vůči mé motivaci vařit velkou nedůvěru. A upřímně jsem i byla trochu naštvaná, jaký bič jsem si na sebe ušila.

Nicméně za poslední dva týdny jsem vyzkoušela tolik zajímavých jídel a technik, jako za celý rok ne. Nikdy jsem se třeba netěšila na krájení cibule, u které prostě skoro vždy brečím (zajímalo by mě, jestli je někdo za cibuli rád – možná herci v srdcervoucích scénách).

Johny kdysi kdesi vyčetl, že slzy vznikají kvůli dráždění sliznice. Vždycky tvrdil, že pomáhá, pokud si při krájení naplní kuchař/kráječ ústa vodou.

Tuším, že někomu podobná pomůcka funguje – což není můj případ. Občas proto vznikala vtipná situace, kdy jsem na 5 minut nemohla mluvit, zatímco jsem se snažila neuříznout si někde mezi slzami a dušením prst. A plakala jsem stejně.

Mou dávnou (a ani nevím proč nerealizovanou) touhou je, že udělám jídlo na víně. Jakékoliv jídlo. Nikdy jsem se k tomu ale nedokopala. Asi mi bylo podvědomě vína líto (nebo nikdy nevydrželo tak dlouhou, abych ho stihla do jídla přidat?). V knize od mé tchýně jsem pak narazila dokonce na několik receptů – zvolila jsem Rizoto se sušenými rajčaty, sýrem a rukolou (recept v článku zde). Vaření rizota (v neděli) se ukázalo být výhodné – následující den jsem ho vzala do práce. 

Stále je pro mne otázka, zda jsem použila příliš suché, nebo aromatické víno. Po ohřátí se v kuchyňce začala linout podivná „vůně“ připomínající ponožky. Rizoto nicméně bylo stejně dobré, jako v neděli. Při umývání nádobí jsem pak narazila na kolegu, který měl pro změnu hovězí – na červeném víně. Beztak byl smrádek od něj… 🙂

CO NÁS DNES ČEKÁ ZA RECEPTY?

Vařila jsem, vařila – a to následující recepty:

  1. Šmirkas alias Bryndzová pomazánka (slovensky „natierka„)
  2. Zdravé muffiny (řezy) z pohankové mouky a sušeného ovoce
  3. Vzpomínka na dětství: Chleba ve vajíčku – tentokrát kuchař Johny
  4. Celozrnné těstoviny se sýrem cottage, pórkem a žampióny
  5. Bezlepkové těstoviny s brokolicí s Schwarzwälderskou šunkou
  6. Banánové palačinky

+ BONUS: Velikonoční kuřátka z vajíček

Pojďme se na jednotlivé recepty blíže podívat. 

Slovenská natierka pomazánka Šmirkas

RECEPT #6: Šmirkas alias Bryndzová pomazánka

Slovensky taktéž natierka. Nikdy předtím jsem podobnou pomazánku nejedla (u nás se dělala sardinková s cibulí a kyselým okurkem). Johny ale povídal, že Šmirkas je pomazánka jeho mládí.

Šmirkas… Jak jenom mohlo podobné jméno pro pomazánku vzniknout? Jedinou asociací je pro mne šmirkl papír, ale nikdy jsem ho neoblizovala, tak nevím.

Recept jsem vařila podle slovenského portálu dobruchut.cz

INGREDIENCE:

250 g bryndzy
100 g másla
1 cibule
1 lžička mleté papriky
1 červená paprika na přikusování

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

NÁROČNOST: JEDNODUCHÁ
DOBA PŘÍPRAVY: 7 MINUT
POČET PORCÍ: 2,5

SERVÍROVÁNÍ:

Bryndzovou natierku dáme na chléb dle libosti. Můžeme ozdobit červenou paprikou.

Bohatě mi stačilo použít hluboký talíř, kam jsme dala všechny ingredience a smíchala je vidličkou.

TIP: (na který často zapomínám) Máslo jsem hodinu před děláním pomazánky vyndala z lednice, aby bylo měkké a dalo se lehce zpracovat.

Čím jemněji bude cibule nakrájená, tím lépe pro výslednou chuť. Pokud z krájení cibule chcete vyjít jedním okem v suchu, koukněte na mé video video s 9 zlepšováky. Na internetu jsem našla opravdu skvělý zlepšovák podle samotného Gordona Ramsayho.

HODNOCENÍ:

Opravdu velmi chutná, rychlá a výživná pomazánka. Bryndza je navíc zdravá, pokud tedy nemáte laktózovou intoleranci, doporučuji. 

pohankové muffiny (řezy) se sušeným ovecem

RECEPT #7: ZDRAVÉ MUFFINY (ŘEZY) Z POHANKOVÉ MOUKY A SUŠENÉHO OVOCE

Hned na začátek je třeba říct, že jsem si recept velmi upravila. Vařila jsem podle autorčiny knižní prvotiny – Lahodně s Ellou.

Ella celkově má velmi složité recepty a pracuje se surovinami, které výslednou cenu pokrmů velmi prodražují. Od Elly tedy vařím polévky (které jsou hutné, ale zaberou nějaký čas – třeba hodinu) a různé „sladkosti“ a buchty.

INGREDIENCE:

2 hrnky pohankové nebo jiné mouky
1 lžíce mleté skočice (já dala perníkové koření)
1 hrnek (300 ml) mandlového mléka (já dala normální, zdálo se mi už příliš drahé kupovat ještě mandlové mléko)
1 hrnek (300 ml) javorového sirupu (já dala asi 50 ml, protože jsem si říkala, že by muffiny byly příliš sladké)
1 hrnek (120 g) mletých mandlí
3 hrnky (600 g) čerstvých borůvek (já dala 3 pytlíky sušeného ovoce – brusinky a tropická směs – protože byly v akci :-))
kokosový olej na vymazaní (já použila pečící papír bez oleje)

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

NÁROČNOST: JEDNODUCHÁ
DOBA PŘÍPRAVY: 10 + 45 MINUT PEČENÍ
POČET PORCÍ: 12 MUFFINŮ

SERVÍROVÁNÍ:

V podstatě vyndáme muffiny z trouby, necháme vychladnout a můžeme papčit. Protože jsem neměla muffinové formičky, vše jsem dala do zapékací mísy, takže jsme měli řezy.

Super jednoduchý recept, když si upravíme ingredience. Jak postupovat? Nejdříve si předehřejeme troubu na 160°C. 

Všechny ingredience krom oleje a mandlí smícháme ve velké míse dohromady.

TIP: Jak jsem již naznačovala, nebylo potřeba přidávat tolik javorového sirupu, výsledné muffiny byly sladké tak akorát (asi i díky sušenému ovoci).

Vymažeme formičky od muffinů a těsto do nich opatrně vložíme. Pečeme 45 minut dozlatova.

TIP: Jak jsem psala, muffinové formičky jsem neměla. Použila jsem ale klasickou zapékací mísu a po vychladnutí jsem vše nařezala na proužky. Výhoda je, že si člověk může vzít řezů, kolik chce a nemá výčitky, že snědl „už celé dva“ muffiny. Což, řekněme si na rovinu, se může lehce stát.

chleba ve vajíčku dětství

RECEPT #8: CHLEBA VE VAJÍČKU

Ehm… Chvíli jsem přemýšlela, zda mám recept vůbec zmiňovat. Večeře však probíhala v Johnyho režii, protože mi chtěl ukázat, jaké dobroty míval v dětství. Proto jsem se rozhodla ho sem zařadit.

Obdobný recept, myslím si, se určitě musí vyskytovat i v kuchařce Ládi Hrušky. 

INGREDIENCE:

1 chleba (ne čerstvý)
5 vajíček
olej
sůl a pepř
libovolně pak velkou (podle Johnyho) dávku kečupu (já odolám a nedám si)
a zeleninu

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

SLOŽITOST: PRÝ SUPER JEDNODUCHÉ
POČET PORCÍ: KDO SI KOLIK UDĚLÁ
DOBA PŘÍPRAVY: 15 MINUT

SERVÍROVÁNÍ:

Zde si ani netroufám ani nic psát. 🙂 

Kuchař Johny „Hruška“ radí:

TIP: Je dobré nechat chleba chvíli „uležet„, aby nebyl čerstvý, ale zároveň tvrdý (pak by se hodil jen na topinky nebo jako potrava ptáčkům – a koňům).

Do hlubokého talíře nejdříve vyklepneme vajíčka, osolíme a opepříme. Rozmícháme vidličkou, aby se žloutky a bílky spojily. Pak je prý dobré si vše vedle sebe naskládat jako ve fabrice – zleva začínáme prkénkem s nakrájenými chlebíky, pokračujeme talířkem s vajíčkem a končíme pánví.

TIP: Talířek jsme vystlali ubrouskem, který vysál většinu přebytečné mastnoty.

HODNOCENÍ:

Bylo bezva si zavzpomínat, ale často bychom večeri – chleba ve vajíčku – jíst nemohli (a to jsem kupovala kvaltiní celozrnný chlebík). V rámci našeho životního stylu (hlavně mého) se snažím(e) lepku vyvarovat. Když se tedy rozhodneme, že máme chuť na chleba ve vajíčku (jakože jsme ještě nikdy podobné rozhodnutí neučinili), musíme nákup chleba a jeho „stárnutí“ plánovat.

Celozrnně těstoviny se sýrem cottage, slaninou a žampiony

RECEPT #9: CELOZRNNÉ TĚSTOVINY SE SÝREM COTTAGE, PÓRKEM A ŽAMPIÓNY

Opět vařeno podle LIDL kuchařů Ingničák vs. Paulus. Začínám mít zkoušení receptů z této knihy v oblíbě, protože často pracují s vínem a zajímavými kombinacemi, které by mě samotnou ani nenapadly.

INGREDIENCE:

400 g sýra Cottage
120 g anglické slaniny (my měli celou)
200 g pórku
16 žampionů
8 stroužků časneku
olivový olej
sůl a pepř
100 ml suchého vína
400 g celozrnných špaget
2 hrsti čersvé bazalky
sýr na posypání

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

SLOŽITOST: JEDNODUCHÝ RECEPT
POČET PORCÍ: 4
DOBA PŘÍPRAVY: 30 MINUT

SERVÍROVÁNÍ:

Na hluboký talíř nandáme z pánve celou směs. Posypeme ji trochou sýra. Opět jsem zapomněla zakápnout olivovým olejem. Dokořeníme a nasypeme na hotové jídlo bazalku (nebo nějakou bylinku).

Celé je to vlastně velmi jednoduché – krájíme, co můžeme, pak vše postupně dáváme na pánev.

Nejdříve si nakrájíme slaninu na kousky a přidáme je na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Po chvíli následují žampióny nakrájené na plátky. 

Malá vsuvka – objevila jsem, že loupání žampionů je hrozně uklidňující činnost. Koupila jsem 3 velké žampiony (ty opravdu obří). Odstranila jsem nožičku a zespodu jsem začala stahovat vrchní vrstvu. Je super, jak celou houbu můžete takto jednoduše očistit.

Pórek (jeho bílou část) rozkrojíme podélně na dvě části, které přidáme na pánev. Jako poslední přidáme česnek nakrájený na plátky. Zlehka osolíme a okořeníme, podlejeme bílým vínem a krátce vaříme (není cílem víno nechat úplně vypařit).

Těstoviny bychom touto dobou měli mít uvařené a slité. Šoupneme je na pánev k celé směsi, promícháme a přidáme sýr cottage. Opět promícháme. Přidáme nastrouhaný sýr a bazalku. Ta dááá! 

HODNOCENÍ:

Těstoviny byly fajn. Zapomněla jsem jen bohužel koupit 400 g cottage, proto jsme měli 200g. Nejsem si jistá, jak velký rozdíl mi tato menší dávka ve výsledné chuti udělala. Jestli recept budete zkoušet i vy, prosím, napište mi, jak vám chutnal. 🙂

Nicméně recept – šoupneme vše na jednu pánev – je super! Ani jsme neměli tolik nádobí… Jednoduchost hodnotím pozitivně, chuť průměrně.

Bezlepkové těstoviny s brokolicí

RECEPT #10: BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY S BROKOLICÍ a SCHWARZWÄLDERSKOU ŠUNKOU

Zde jsem improvizovala. Jedná se o recept – co dům dal. Kdybych ho o něco lépe okořenila, byl by super!

Nejméně praktická věc na celém jídle je název šunky. Zkusili jste ho někdy napsat zpaměti? Já ho většinou neumím správně ani říct (Johny ale ví, co chci říct, proto mi to nekomplikuje). 

INGREDIENCE:

250 g bezlepkových (pohankových) těstovin
1 celá brokolice
3/4 smetany
1/2 balení Schwarzwäldské škunky (dále jen „šunky„)

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

SLOŽITOST: JEDNODUCHÝ RECEPT
POČET PORCÍ: 4
DOBA PŘÍPRAVY: 30 MINUT

SERVÍROVÁNÍ:

Vše dáme z pánve do hlubokého nebo mělkého talíře – podle libosti. Servírujeme posypané sýrem a bylinkou, kterou zrovna máme poruce.

Samotný recept je vlastně velmi jednoduhý, jen má více kroků, které špiní nádobí. Osobně ale nevím, jak tento problém obejít. Nejdříve začínáme těstovinami – ty se budou dělat nejdéle. Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje (pomáhá proti slepení). Pohankově těstoviny jsou většinou al-dente za cca 10 minut.

Mezitím si omyjeme a nakrájíme brokolici (já dávám vždy jen růžičky). Vše potřebné naházíme do jednoho hrnce. Mezitím jsem si v rychlovarné kovici nechala uvařit vodu (také často při vaření místo zahřívání vody na plotně raději použijete rychlovarnou kovici?). Brokolici zalijeme horkou vodou, necháme ji 2 minuty „vymáchat„. Brokolici ideálně slijeme do síta, které dáme pod studenou vodu, abychom zastavili proces vaření.

TIP: Brokolici, pokud můžete, nikdy nevařte dlouho. Dvě minuty ve vařící vodě jsou až až. Brokolice dlouhým pobytem v horké vodě ztrácí své živiny. Až ji propláchnete studenou vodou, bude akorát křupavá a nádherně zelená. A hlavně se živinami.

Ve větší pánvi v mezičase můžeme připravit šunku opečenou na oleji. Až bude hotová, můžeme přidat smetanu a následně brokolici i těstoviny. Promícháme, lehce ohřejeme a dochutíme – pepř, sůl, co vás napadne.

HODNOCENÍ:

Osobně jsem byla s receptem spokojená – až na smetanu, kterou normálně v kuchařském repertoáru nemívám. Recept jsem mohla trochu více dochutit, ale upřímně jsem si nebyla jistá, co dalšího bych do těstovin měla dát. 

Velikonoce kuřátka z vajíček

RECEPT #11: VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA Z VAJÍČEK

Když jsem viděla kuřátka z vajíčekt poprvé na obrázku, říkala jsem si: „Ooo, to je ale hrozně roztomilé…! Určitě to bude legrace.

Na začátek by bylo dobré říct, že je jejich tvoření docela piplačka. Nebudu sem psát celý recept, ale budu moc ráda, když se podíváte na video. Jako bonus v něm ukazuji další 3 dekorace, které už sníst nemůžete (narozdíl od vaječných kuřátek). Vše vyrobeno spolu s Johnym vlastními silami. 

Výrobu vajíček najdete v čase 3:53 (pokud nechcete vidět dekorace). 🙂

 

HODNOCENÍ:

Jednou do roka se asi tento recept zvádnout dá. A kuřátka vypadají opravdu bravůrně… Vícekrát do roka bych je ale dělat nechtěla. 🙂

Banánové bezlepkové palačinky

RECEPT #12: BANÁNOVÉ BEZLEPKOVÉ PALAČINKY

Palačinka je jednoduchá na přípravu, ale komplikovaná na provedení. „Opečení“ na pánvi by mělo probíhat nasucho, tzn. bez oleje. A to je kámen úrazu. Speciální pánvičku na palačinky nebo omelety nemáme, vše tedy probíhalo na normální pánvi.

Pokud tak chcete zajímavý dezert nebo hutnější snídani, je jídlo dobrou alternativou. Jestli se vám palačinka podaří, prosím, napište mi. Ať se přiučím.

INGREDIENCE:

2 středně zralé banánytěstovin
2-3 vejce
skořice
ovoce (dle chuti a preferencí)
kokosové mléko na zjemnění

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

SLOŽITOST: JEDNODUCHÝ RECEPT
POČET PORCÍ: 2
DOBA PŘÍPRAVY: 15 MINUT

SERVÍROVÁNÍ:

Nečekaně náročné. Vše, co mi zbylo z palačinky, jsem se snažila naaranžovat na talířek, posypat ovocem a skořicí. 

 

 

 

 

 

 

 

Nejdříve si vezmeme banány a oloupané (i nakrájené) je dáme do hlubšího talířku nebo misky. Rozmačkáme vidličkou. Do vzniklé kaše přidáme vajíčko a skořici. Společně smícháme.

TIP: Čím zralejší banány, tím se jejich sladkost znásobí. Já nemám výraznou chuť zralých banánů ráda, doporučuji tedy středně zralé.

Pánev by měla být suchá – bez oleje. Na ni nalijeme polovinu „hmoty připomínající přesnídávku“ = palačinky. Jedna strana by se měla dělat cca 3 minuty. Následně otočíme. No, a tady přichází zábava.

Pánev je suchá a palačinka se přichycuje. Ještě jsem nepřišla na způsob, jak na pánvi palačinku otočit a nepotrhat. Zatím mi z ní pokaždé vznikly cáry těsta, které jsem opékala a otáčela po kouskách. Jakmile máme opečeno i z druhé strany, nandáváme na talířek.

TIP: Mně osobně z palačinky vzniklo několik pruhů těsta, které bych nazvala spíše „nepravidelnými řezy„. Abych je mohla naservírovat, rozhodla jsem se pro kamufláž. Všechny kousky jsem jako puzzle naskládala vedle sebe, aby zpětně vytvořily kolečko. Řešení nebylo ideální, protože na sebe jednotlivé části až tolik nenavazovaly.
Pomohlo až ovoce, které jsem nasypala na roztržená místa (pro zakrytí). Vše jsem ještě posypala dávkou skořice a na kraj talířku udělala srdíčko z marmelády (jakože odvedení pozornosti).

HODNOCENÍ:

Johnymu palačinka velmi chutnala a prý by ocenil další várku zase o dalším víkendu. Nevím, ale nevím. Nebylo špatné mít na snídani něco sladšího, je bych potřebovala nějaký fígl, jak na kulatou palačinku, která se nepotrhá (použila jsem i obraceč). Nápady, zkušenosti? 🙂

SLOVO ZÁVĚREM

Týden dvě byl náročný ani ne tak kvůli vaření, ale kvůli emočnímu vypětí ve středu. Možná jste zaznamenali jiný vzhled blogu Recept na vztahy. Po příchodu z práce mě čekalo nemilé překvapení – celá databáze se všemi příspěvky se vymazala. Včetně zálohy (nechápu).

Zde bych ráda poděkovala manželovi, který zachoval chladnou hlavu (narozdíl ode mě a mého hodinového proudu slz) a přišel na to, že Google ukládá stránky s menší návštěvností až 3 měsíce dozadu pomocí tzv. catchů (výhoda začátečníků).

Díky tomu jsem byla schopná zachránit 90 % příspěvků.

Co se týče vaření – za 2. týden je to ode mě vše. Budu se na vás těšit zase v sobotu s dalším (závěrečným) vařícím shrnutím a recepty!

Mějte se pěkně! Vendi

Author: Vendi

Jste na správném místě, pokud jste ve vztahu, manželství, nebo jedno z toho plánujete. Mým cílem je přinášet vám inspiraci, aby váš vztah byl plnohodnotný a naplňující ❤. Prostě abyste s partnerem mohli žít „šťastně až do smrti“. Vím, zní to trošku jako klišé. 🙂 Ale sama jsem z rozvedené rodiny a ve svém okolí věčně slyším spíše negativní příběhy… Proto jsem se rozhodla, že chci ukazovat i to dobré.

Ráda vás uvidím i na mém  Youtube kanále.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *