nejlepší vánoční perníčky medové

ADVENTNÍ PŘEKVAPENÍ: ZDRAVÉ PEČENÍ ANEB NEJLEPŠÍ VÁNOČNÍ PERNÍČKY

Začátkem prosince jsem dala do Johnyho adventního kalendáře úkol s názvem „pečeme perníčky“. U nás doma jsme je nikdy nedělali, naopak na Slovensku se prý dělaly každý rok a nejzábavnější činností bylo jejich zdobení. Protože osobně nemůžu soudit (zdobení jsme dělali maximálně ve školce a ani to si nepamatuju), říkala jsem si, že bychom to mohli zavést i v naší dvoučlenné domácnosti.

1. RECEPT:

Pečení začíná správným receptem. Doma mám ale jen zdravé kuchařky (paleo, vegan, bezlepku atd.), kde perníčky opravdu nejsou (nejblíže byly jakési zázvorové sušenky). Takže jsem hledala na internetu. A našla jsem. Vybrala jsem si recept od Kitchenette, který máte k dispozici zde.

2. SHÁNÍME SUROVINY:

Byla tam spousta věcí, které doma úplně nepoužívám z různých důvodů. Med, cukr, mouka (zvolila jsem celozrnnou žitnou), škrob, prášek na pečení… Zachránil nás Albert, měli všechno. Dokonce i celozrnnou žitnou mouku a třtinový moučkový cukr (to jsou věci).

Věděla jsem, že ingredience úplně nevyužiju a určitě mi jich spousta zbyde. Buď tedy budu dělat perníčky další rok, nebo se hecnu na Velikonoce. To se taky perníčky dělají, ne? Nebo někdo dostane pěkný dárek na narozeniny. Místo dortu, třeba.

3. PŘIPRAVÍME SI TĚSTO:

No, tohle byla překvapivě komplikovaná část. Nejsem úplná kuchařka nováček. A přesto bylo pečení oříšek. Nejhorší bylo těsto. Podle návodu jsem nasypala mouku do mísy, rozehřála jsem med v kastrolku a ten do mouky přilila. V instrukcích bylo, že se směs má zpracovat a následně přidat zbytek ingrediencí.

Snaha zpracovat směs byla velká, nicméně žitná mouka vstřebala asi více medu, než měla, takže jsem v míse měla jen velkou hrudkovou směs, která nedržela při sobě. Co teď? Jo, tak třeba víc medu…

Po chvíli útrap jsem se rozhodla tam dát i zbytek surovin. V návodu bylo napsáno: 4 kuličky nového koření, 5 hřebíčku, 2 badyány atd. Nejdříve jsem se divila, jak tam potom budu ty 4 kuličky nového koření hledat? A co když někdo kousne do hřebíčku a vylomí si zub?

V komentářích se jedna paní ptala podobně. Samozřejmě, že se myslelo koření MLETÉ!

Hmoždíř doma nemám, kladívko a utěrku možná, nicméně bych asi nedosáhla požadovaného namletí. Takže jsem použila Perníkové koření. Kdo má zájem, může si ale směs koření koupit přímo na webu bloggerky Kitchenette.

VÍTE, CO JE DALŠÍ PROBLÉM, KTERÝ JSEM OBJEVILA?

Že med rychle tuhne. Překvapivě. Než jsem se nadála (no, nadála… já dost dlouho přemýšlela nad tím kořením), směs byla velmi tuhá, až nezpracovatelná. Chvíli jsem přemýšlela, že ji hodím na topení nebo do rozehřáté trouby. Nakonec jsem si řekla, že alespoň trochu posílím ruce a s láskou (protože tak se vařit má) jsem vše zapracovávala.

Nakonec jsem těsto začala natahovat a trhat, aby se ingredience opravdu propojily. Jenom láska a mé slabé ruce mi k dokonalému materiálu nepomohly.

Tak, teď těsto necháme odležet, a pak ho vyválíme.

Když nemáte váleček, použijte flašku od vína. Je to super. Můžete si popíjet a přitom mít krásně vyválené perníčky.

Jen doporučuji prvně horkou vodou odlepit etikety a flašku umýt. Kdo ví, kdo všechno na ni šahal (minimálně víte, že doplňovač/ka a pokladní).

TIP: Naše stařenka to prý dělávala tak, že prvně vzala asi poloviční dávku mouky, přidala med a postupně začala do směsi (už i s kořením atd.) přidávat další a další mouku. Vše se pěkně spojilo a zapracovávání bylo jednodušší.

4. BLÍŽÍME SE DO CÍLE, PEČEME.

V návodu stálo, že doba pečení je 12 – 17 minut. Takové návody mám vážně ráda! Píšou sice, že perníčky mají být zlaté, ale copak při prvním pečení člověk ví, jestli je ta zlatá dost zlatá?

První várku jsem nechala 14 minut. Zpětně musím říct, že ta se povedla víc. Rychleji změkla.
Druhou várku jsem nechala 17 minut a to už si ji člověk málem musel namáčet do čaje, jak byla tvrdá.

5. POLEVA – A ZASE KOMPLIKACE.

Poslední fáze po upečení je samozřejmě poleva. Také vždycky obdivujete ty krásné obrázky na internetu, když si do Google zadáte „perníčky“? Jo, tak takové jsme neměli.

Opět jsem postupovala podle návodu – bílek, cukr (já zase ten třtinový), citronová šťáva, škrob. Smíchá se to a je hotová poleva. Zní to jednoduše. Možná pro někoho.

A popis v receptu? Poleva by měla být ani ne moc řídká, ani ne moc tuhá. Tak, babo raď, jak to má vypadat.

Nejdříve jsem měla super nápad, že připravenou polevu dám do sáčku, tam udělám dírku a jako správná cukrářka budu pytlík mačkat, až se směs dostane na perníčky. A že budu dělat pěkná srdíčka, kytičky, kapičky a spoustu dalších drobných detailů.

Realita: Dírka v sáčku se neustále ucpávala. Chvíli tekla, ale potom se zase zalepila. Sáček i s polevou jsem vyhodila a vzala jsem si špejli. Tou to trvalo celou věčnost, takže jsme nakonec ozdobili jen jednu várku.

POSLEDNÍ TIPY A TRIKY:

  • Pokud jsou perníčky tvrdé a chcete je konzumovat, internet radí, že je dobré je dát na vlhké místo a do krabice vložit jablko. Perníčky si od něj budou vlhkost vytahovat a rychleji změknou. Vyzkoušeno, potvrzuji (až na tu druhou várku, kterou jsem nechala v troubě déle, ta je jako kámen pořád).
  • Perníčky určitě péct raději krátce, než déle. Zkoušela jsem sice metodou „píchnu do nich špejlí, jako u buchty“, ale u perníčků to úplně nefunguje. Držte se tedy 14 minut.
  • Perníková směs z běžného obchodu podle mě bohatě stačí. Ve složení není nic nezdravého.
  • K polevě asi žádný tip ani nemám. Zeptám se tchýně, jak to dělá ona a příští rok to prostě okopíruju – zdravost, nezdravost. Stejně je to bílek s cukrem, což asi nijak nevylepším.
  • Perníčky je záhodno dělat v listopadu. Když připočítám dobu měknutí – cca 14 dní.

Jak naše perníčky vypadaly můžete najít na obrázku. I když s nimi já osobně nejsem úplně spokojená, k mému překvapení se po nich docela zaprášilo. I plnění úkolu se ukázalo být jako bezva společná aktivita, protože jsme spolu váleli těsto, vykrajovali a následně i smáli se a nadávali nad nepovedenou polevou.

A jaký je váš oblíbený recept na perníčky? ?

Author: Vendi

Jste na správném místě, pokud jste ve vztahu, manželství, nebo jedno z toho plánujete. Mým cílem je přinášet vám inspiraci, aby váš vztah byl plnohodnotný a naplňující ❤. Prostě abyste s partnerem mohli žít „šťastně až do smrti“. Vím, zní to trošku jako klišé. 🙂 Ale sama jsem z rozvedené rodiny a ve svém okolí věčně slyším spíše negativní příběhy… Proto jsem se rozhodla, že chci ukazovat i to dobré.

Ráda vás uvidím i na mém  Youtube kanále.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *